Scutire de impozit pe prostie

Prin august, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a emis un ordin (617/2007) cu clar scop social. Intre altele, se precizeaza ca incepand cu luna octombrie angajatii scutiti de impozit pe venit (adica handicapatii si revolutionarii) nu mai platesc contributia la CAS ca procentaj din salariul brut, ci din salariul brut minim pe economie. Si ca firma nu mai plateste contributia angajatului, acesta trebuind sa-si faca contract individual cu CNAS. Adica scade contributia tuturor, si scade si birocratia firmei in defavoarea angajatului.

Prin octombrie incep sa afle contabilii firmelor de IT ca, prin ricoseu, masura ii vizeaza si pe informaticieni, multi dintre ei scutiti de impozit pe venit inca de prin 2002. Si da-i si lupta. Ce mai freamat, ce mai zbucium, netu’ clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium. S-au umplut forumurile de intrebari de bun simt despre un ordin lipsit de claritate. Cine plateste contributia pentru concedii medicale ? Ce acte trebuie sa adune programatorul pentru contractul individual cu Casa de Sanatate ? De ce trebuie sa stea ghicshii la coada si nu se poate ocupa tot firma ca pana acum ? De ce difera procedura de la un judet la altul ? Se poate plati online ? Ce se intampla cu angajatii care au si alte venituri in afara de salariu, fac obiectul ordinului sau nu ? O dobanda de 3 RON la un depozit la termen este considerat venit suplimentar sau nu ? Cum fac daca lucrez intr-un judet dar am domiciliul in altul ? Si tot asa, o avalansa de probleme ridicate de niste persoane care s-au trezit in brate cu un cadou pe care nu l-au cerut, si de care beneficiaza in conditii neclare, pe o durata volatila de timp (intr-adevar, nimic nu ne asigura in acest moment ca de la 1 ianuarie 2008, de exemplu, scutirea de impozit pe venitul programatorilor nu va fi anulata), toate acestea implicand un mare consum de nervi si o importanta cheltuiala de timp.

Spre sfarsitul lunii noiembrie, CNAS revine cu modificari si clarificari (ordinul 903/2007). Firmei ii revin obligatiile de dinaintea primului ordin – plata contributiei raportata la salariul brut al salariatului, si nu la salariul minim pe economie – si in special plata contributiei pentru angajati, care nu mai trebuie deci sa aiba relatii individuale cu aceasta fatza a statului. Informaticienii raman cu o contributie minima. Lucrurile sunt mai simple, informaticienii s-au linistit, scriitorii de la CNAS sunt mandri, neclaritatile raman. Ce se intampla cu cei care si-au facut deja contract individual cu CNAS ? Si care eventual au si platit cateva luni in avans contributiile ? Ce se intampla cu cei care n-au depus dosar ? Plateste firma retroactiv sau trebuie totusi pentru cele doua luni de zile de dileme sa frecam scarile de la sediile de marmura ale Casei ? De unde stie firma ca angajatul nu are si alte venituri suplimentare ? Ii cere declaratie pe propria raspundere sau se ocupa de verificari cei de la CNAS ?

Cu acesti birocrati de gherila ii lasam pe colegii nostri contabili si juristi sa se lupte in continuare.

Ce putem retine din aceasta poveste :

  • Ca informaticienii beneficiaza pana la urma de noi avantaje, dar nu e clar daca asta s-a si dorit
  • Ca nu e evident cat de mare e un avantaj financiar atunci cand in schimbul lui trebuie sa cheltui timp si nervi
  • Ca informaticienii cer specificatii clare

Cateva linkuri utile :

Publicitate

3 păreri la “Scutire de impozit pe prostie

  1. Pingback: Un fleac, m-au scutit « Keep IT simple

  2. Pingback: Te CNAS cu mine ? Mă PFA cu tine ! « Keep IT simple

  3. Pingback: 2008: Dacă doriți să revedeți… « Keep IT simple

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s