IBM România ar putea să se înscrie în rândul firmelor care îmbrățișează strategia filialelor mici și dese. Astfel, Furnizorul de servicii IT IBM va deschide un birou la Brasov inainte de sfarsitul anului si inca unul la Iasi anul viitor, pe langa cele doua deja existente la Bucuresti si Timisoara (din Financiarul).
Cred că din ce în ce mai multe firme mari de IT implantate în România vor ajunge la concluzia că e imposibil de susținut, cu un cost rezonabil, o uzină de sute / mii de informaticieni, cu atât mai puțin la București. Nu avem orașe în România unde piața muncii IT să ofere suficientă cantitate și calitate pentru o astfel de organizare. Pe lângă problemele logistice care apar (spațiul de exemplu), presiunea obiectivelor de volum (compania si-a propus sa-si creasca numarul de angajati de la aproape 1.300 in prezent la 2.500 – să ne imaginăm că și-ar propune să facă asta doar în București) face ca exigențele de recrutare să scadă, în timp ce costurile de salarizare cresc continuu, provocate de lipsa unui număr suficient de specialiști calificați. Şi atunci fie te duci în India / China / Vietnam, fie pui în aplicare un management descentralizat şi uşor de distribuit, fie le faci pe amândouă.
Revenind la IBM, deocamdata ei par să caute la Braşov proximitate faţă de clienţi (singurul job disponibil fiind cel de Software Application Support Engineer), şi nu deschiderea unui real centru de dezvoltare.