După câteva poticneli, marii comici ai micilor ecrane au emis o primă versiune a Programului de Guvernare 2009-2012. Dincolo de consideraţii macro-economice şi lăsând la o parte amalgamul de măsuri de tip zig-zag (stânga dreapta), am dat fuga la capitolul 14 al documentului – Societatea Informaţională. Titlul m-a dus imediat cu gândul la propunerea de înfiinţare a unui Minister cu acelaşi nume, propunere livrată publicului săptămâna trecută de către Constantin Teodorescu (secretar de stat). Spunea domnu’ Teo :
Toate ministerele, agenţiile, instituţiile statului folosesc tehnologia informaţiei in cadrul activităţii lor, dar nu există o coordonare eficientă şi o supervizare din partea MCTI pentru sincronizarea eforturilor, motiv pentru care se dezvoltă in paralel sisteme informatice redundante, datele nu circulă cum ar trebui să circule in mod normal, pentru reducerea efortului cetăţeanului şi a adminstraţiei.
Şi într-adevăr, una din direcţiile de acţiune din program este chiar aceasta :
* Înfiinţarea Ministerului pentru Societatea Informaţionala, cu rol coordonator şi integrator în dezvoltarea acestui tip de societate în România.
Bravo, cum a nimerit-o domnu’ Teo, parcă s-au vorbit :). Sper că ceea ce e pus pe hârtie va fi pus şi în practică, şi că măsura aceasta nu va servi doar la centralizarea unor şpăgi.
Ca puncte pozitive și realizabile, mai notăm în program Susţinerea neutralităţii tehnologice în dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii naţionale și Promovarea schimbului electronic de documente, astfel încât acesta să devină principalul mijloc de transmitere a informaţiei în administraţia publică.
În rest, în programul de guvernare, mult limbaj de lemn (Crearea condiţiilor pentru realizarea unui stat funcţional, modern, performant şi interactiv, etc.), idei care nu intră sub umbrela guvernamentală (Promovarea pe scară largă a mecanismelor electronice de plată – vor face reclamă pentru Gecad sau cum ?) şi obiective cantitative de tipul Vom face 1 000 km de autostradă :
Creşterea gradului de acces al populaţiei la serviciile publice informatizate la un procent de 20%.
Creşterea la 45% a procentului locuinţelor cu acces la Internet.
Creşterea la 60% a procentului firmelor care utilizează Internetul ca principal mijloc de interacţiune cu instituţiile statului.
Cel puțin din acest capitol, documentul pare făcut pe genunchi de către niște secretare care au rezumat informații și obiective din diverse surse ușor de agregat (ziare, documente similare anterioare, strategii foarte generale de la nivel european). Chiar și așa, cu un cadru legislativ corespunzător și o persoană hotărâtă la acest minister, se pot face lucruri bune.
O ultimă observație : nu se spune nimic despre susținerea firmelor din domeniu, prin menținerea avantajelor fiscale acordate programatorilor. Mă tem că în actuala conjunctură economică și ținând cont de aplecarea spre stânga a viitorului guvern, scutirea de impozit acordată informaticienilor va fi, discret, eliminată. E momentul să vedem ce putere are președintele partidului online. Varujan, aveți legătura.
Pingback: Capt. Kirk: Mr. Spock, you’d make a wonderful computer. « Keep IT simple