S-a nominalizat ministrul pentru IT&C. Primele zvonuri nu s-au confirmat. Este vorba acum de Gabriel Sandu, senator PD-L. Nimic din CV-ul dânsului sau din experiența sa politică nu mă încurajează să cred că activitatea sa ar putea ieși din media echipei. Ca și în cazul majorității viitorilor săi colegi de guvern, prima senzație pe care o am la o asemenea nominalizare este de compromis și mediocritate. (Chiar așa, ce caută Theodor Paleologu în acest Guvern ?)
În principiu, nu mi se pare indispensabil ca la conducerea unui minister să fie o persoană specializată în acel domeniu – nu subscriu la ideea că Ministrul Sănătății trebuie să fie un medic, sau că la Ministerul Tineretului și Sportului e obligatoriu să desemnezi un tânăr sportiv de performanță. Fișa postului mi se pare mai apropiată de pur management, și cred că e infinit mai important ca persoana să dea dovadă de integritate și să știe să-și formeze o echipă în care să se regăsească specialiști în domeniu. Și totuși. Cu ce viziune, cu ce exigențe, cu ce motivație și cu ce bagaj de relații vine la conducerea unui minister o persoană care nu are absolut nici o tangență cu domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației ?
Domnul Sandu este economist și pare să aibă experiență de conducere în diferite societăți comerciale (saltele, mobilă), dar nimic din preocupările sale (inclusiv politice) de până acum nu s-a intersectat cu sectorul acesta de activitate. Ceea ce, prin comparație, îl face pe Cătălin Marinescu (de care până săptămâna asta nici nu auzisem) să pară competent. Mai rău, ministrul nominalizat nu pare să cunoască limba engleză (eu aș face din asta un criteriu eliminatoriu la desemnarea oricărui reprezentant al statului).
Să mai adaug faptul că, foarte probabil, Varujan Pambuccian nu va mai fi ales președinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaților, și nici nu pare să-și mai dorească asta. Lipsit de suport politic, sectorul IT pierde o bună oportunitate de dezvoltare și de a fi la rândul său parte activă în modernizarea administrației publice.
Atat timp cat administratia nu se va mobiliza pentru a pune bazele utilizarii tehnologiei informatiei in procesele activitatii zilnice la nivel central si local, precum si in relatia cu cetatenii, este greu de crezut sa Romania va putea sa evolueze ca stat, atat ca imagine interna si externa, cat mai ales ca eficienta si transparenta. (studiu Pierre Audoin Consultants – iulie 2007)
Pingback: Un ministru bogat « Keep IT simple