Merită notată o declaraţie a lui Nicolae Ţucunel, şef la Camera de Comerţ şi Industrie din Braşov, care spunea (cu ocazia deschiderii centrului IBM de la Braşov) că Braşovul are în prezent 748 de companii IT în care lucrează 2.600 de persoane, adică 2% din totalul populaţiei angajate, dar acestea nu aduc decât un aport de 1% la totalul cifrei de afaceri a judeţului, adică 250 de milioane de lei la nivelul anului 2008. (bursa.ro)
Mi-aş dori ca astfel de informaţii să fie mult mai uşor disponibile (pe site-ul CCIBV de exemplu). Cred că precizarea asupra numărului de informaticieni este utilă oricărei companii IT care evaluează Braşovul ca posibilă destinaţie de investiţii. Dacă adăugam că în fiecare an avem (maxim) 100 de absolvenţi de la Facultatea de Matematică Informatică şi încă (maxim) 200 de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, putem dispune de o imagine destul de clară asupra potenţialului local de resurse umane din acest domeniu.
Datele privind bilanţurile firmelor pe 2008 nu au fost încă publicate, dar privind la situaţia pe 2007 este destul de limpede că din cele 748 de firme, peste 600 700 au în medie maxim 2 angajaţi. Interesantă şi observaţia referitoare la cifra de afaceri. Dacă calculez bine, rezultă că în 2008 cifra medie de afaceri pe angajat, în judeţul Braşov, a fost de peste 50 000 de euro, performanţă care nu a fost atinsă în IT în 2007.
Care sunt oare domeniile care produc cea mai mare cifră de afaceri per angajat în judeţul Braşov ?
Conform listafirme.ro, compania care a avut cea mai mare cifra de afaceri pe 2008 in Bv este Selgros Cash & Carry, urmata de Electrica, ROM OIL, Automobile Bavaria si Ina Schaeffler.
Ca si efectiv, Selgros se lauda pe site cu 5100 de angajati. Electrica are in jur de 2000.
Luand in calcul faptul ca CA a Selgros a fost in anii trecuti, in medie, de 3 ori mai mare decat a Electrica, imi permit sa presupun ca raspunsul la ultima intrebare este FMGC.
Salut à vous deux,
En fait on ne peut pas comparer des activités de négoce (Selgros-Bavaria…) à des activités de production (Electrica, Ina Schaeffler…). En fait Bavaria, lorsqu’il vend un BMW, embarque toute la chaine de valeur produite par des centaines de personnes en Allemagne (le prix de vente la BMW à Bavaria), ils y ajoute une marge commerciale. Le véhicule est ensuite vendu par un service commercial et d’entretien de petite taille (pas très bon d’ailleurs).
Ce que vous devez donc faire, pour comparer une entreprise de production à une entreprise de négoce, c’est de diviser la Valeur Ajoutée (ici la marge commerciale du produit- environ 10à 15%) par le nombre de salariés puis d’ajouter l’intégralité du chiffre d’affaire des heures de main d’oeuvre d’entretien (qui est leur seule production au sens sticte).
Ce raisonnement est le même pour SellGros. La seule valeur ajoutée des entreprises de ditribution, c’est la marge réalisée dans le processus de vente de biens produits par d’autres entreprises. Elles peuvent avoir des petits services à côté, mais c’est marginal.
Dans l’IT, il faut retirer du CA la valeur d’achat des matériel revendus par ceux qui font aussi de la distribution.
ça va modifier pas mal tes chiffres :) et va beaucoup faire remonter l’IT dans ton classement.
Mais il n’y a pas de doute, ce qui fait vivre les salariés et les actionnaires des entreprises de distrib, c’est uniquement la marge des achats pour revente.