8 companii IT din Brașov au făcut afaceri de peste 1 milion de euro în 2007

Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său bilanțurile agenților economici pe 2007, ocazie cu care mi-am pus curiozitatea și skill-urile de Excel la contribuție și am asamblat o primă versiune a situației financiare a firmelor IT din Brașov.

Precizez că observațiile mele sunt grosiere și sunt rezultatul unei curiozități personale, ele nu constituie o analiză exhaustivă. M-au preocupat doar firmele de servicii software și editare de programe (nu hardware, nu telecomunicații). Este foarte posibil să fi omis din studiu vreo firmă IT importantă, dar voi actualiza tabelașele imediat ce îmi voi da seama de scăpare. Pentru a repertoria aceste firme am parcurs site-urile de recrutare, catalogul companiilor IT de pe site-ul MCTI, și experiența personală :-). De asemenea, comparațiile nu sunt de fiecare dată juste, pentru că unele din aceste companii activează doar în Brașov, în timp ce altele au mai multe puncte de lucru în țară, iar datele înglobează activitatea tuturor aceste puncte de lucru. Cred însă că o astfel de prezentare rămâne interesantă.

După acest mic disclaimer, să-mi dau cu părerea :-).

La o primă vedere notăm că 8 companii IT din Brașov (Siemens PSE, Pentalog Inet, LMS ROM, CRIsoft, Deuromedia, Route 66, Waters și DCI) au avut în 2007 o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. Siemens PSE a derulat afaceri în valoare de peste 18 M€, pe locul secund fiind Pentalog Inet, cu 2,2 M€.

Cele 22 de companii IT cuprinse în studiu au avut în total în 2007 1229 de angajați, față de numai 1042 în 2006. Lucru știut – Siemens PSE, cu cei peste 600 de angajați, monopolizează cam jumătate din forța brașoveană de muncă din domeniu.

Cifra totală de afaceri a crescut ceva mai mult decât numărul de angajați, fiind cu aproximativ 25% mai mare în 2007 decât în 2006 (33 M€ față de 26,5 M€). Totuși, această cifră totală de afaceri a celor 22 de firme (33 milioane de euro obținute cu 1229 de angajați) pare derizorie în comparație cu cifra de afaceri a Siveco, de exemplu, care a obținut o cifră de 49,6 milioane de euro, cu doar 574 de angajați. Ceea ce ne duce la alt indicator interesant, vecin cu productivitatea : cifra de afaceri per angajat.

După acest criteriu, topul companiilor IT brașovene arată un pic altfel, premianta fiind firma Spectrum cu 40k€/angajat. Prin comparație, Siveco are o cifră de afaceri per angajat de peste 2 ori mai mare.

Cam atât deocamdată cu aprecierile. Nu ezitați să-mi semnalați lipsuri, greșeli, sunt deschis la orice remarcă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s