Ce cotă de piaţă are Amazon în România ?

S-a terminat cu comunicatele triumfaliste de iarna trecută – eMag (care are/avea două treimi din piaţa comerţului online românesc) îşi linge rănile după sărbători, Flamingo încă nu contează în online, iar celalte magazine de profil anunţă vânzări peste previziunile de altfel destul de moderate.

În tot acest timp, Amazon a anunţat că a avut cel mai bun sezon de sărbători din toate timpurile, cu 73 de produse comandate pe secundă în 15 decembrie. De altfel comunicatul abundă în detalii mai mult sau mai puţin relevante, fără a preciza în ce fel performanţele cantitative se regăsesc şi în cifra de vânzări.

Anul trecut şi eu, şi destul de mulţi cunoscuţi am cumpărat de pe Amazon şi de pe alte site-uri externe. Presupunând că se poate identifica o tendinţă în acest sens, nu cred că ea a influenţat drastic cifra de afaceri a site-urilor româneşti de comerţ online.  Sunt totuşi curios dacă există pe undeva o repartiţie a vânzărilor Amazon după ţara de livrare, eu n-am găsit nimic la o primă căutare. Oare ce cotă de piaţă are Amazon în România ?

Publicitate

4 păreri la “Ce cotă de piaţă are Amazon în România ?

  1. Comenzile primite de MarketOnline in decembrie 2008 au fost mult peste asteptari, mult peste 2007 si chiar mult peste ce am putut prelucra in conditiile de sapte stele in care prelucram de obicei.
    Chiar si acum, in 5-6 ianuarie, cu greu reusim sa facem fata comenzilor.
    Problema noastra, ca si a tuturor celorlalte magazine online dn Romania, este gradul redus de onorare a comenzilor din lipsa stocului sau din alte cauze similare si aici Amazon are certe avantaje de tara:
    – logistica superioara cu operatori specializati si seriosi
    – importatori mari cu putere financiara care au pe stoc mai mult de 10% din lista de oferta cum se intampla in Romania
    – o infrastructura si un sistem de plata 100% online care permite automatizari si economii de costuri

    • Mugur, mulţumesc pentru comentariu. Aş adăuga la lista dvs. încă un avantaj pe care îl au site-urile externe – preţul produselor. Sunt diferenţe destul de interesante faţă de alternativa locală, cu atât mai vizibile în cazul unor comenzi mai mari.

      Profit de intervenţia dvs. cu două întrebări :
      – Ce m-ar determina pe mine să cumpăr totuşi de la MarketOnline (sau alt magazin online local) şi nu de la Amazon ? Care sunt avantajele dvs. faţă de site-urile de-afară ?
      – Ați avut campanii marketing, aveți un brand destul de cunoscut, aveți puncte de diferențiere față de concurenți, cu cele 7 stele și cu garanția suplimentară, și totuși nu pare că ați câștigat multă cotă de piață în acest ultim an. Ce vă lipseşte ca să „decolaţi” ? Capital, oameni de valoare, clienți mai educați, backoffice performant, altceva ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s